Home » Cultură » Francoise Bettencourt Meyers, cea mai bogată femeie din lume și moștenitoarea L’Oréal: „Controlează-ți gândurile”

Francoise Bettencourt Meyers, cea mai bogată femeie din lume și moștenitoarea L’Oréal: „Controlează-ți gândurile”

Publicat: 17.02.2024

Françoise Bettencourt Meyers, care deține o avere netă impresionantă de 87,8 miliarde de dolari la 18 septembrie 2023, și-a asigurat statutul de cea mai bogată femeie din lume. Marea majoritate a acestei averi provine din acțiunile pe care le deține la L’Oréal (o treime din întreaga afacere) o moștenire transmisă de la mama sa, Liliane Bettencourt, în 2017, pe atunci cea mai bogată femeie din lume. Liliane Bettencourt a murit la 94 de ani.

Françoise Bettencourt Meyers face parte din consiliul de administrație al L’Oreal din 1997, în momentul de față fiind președinta holdingului.

Bettencourt Meyers este, de asemenea, președinta fundației filantropice a familiei sale care încurajează progresul francez în domeniul științelor și artelor.

Francoise Bettencourt Meyers, moștenitoarea L’Oréal

Francoise Bettencourt Meyers, moștenitoarea miliardară franceză a companiei L’Oréal este cunoscută pentru contribuțiile sale semnificative în lumea artei, culturii și educației. Ca nepoată a fondatorului L’Oréal și moștenitoare a unei averi imense a dorit ca parte din banii pe care-i deține să îi folosească pentru a sprijini diverse cauze și organizații.

Împreună, L’Oreal și familia Bettencourt Meyers au convenit să doneze 226 de milioane de dolari pentru a repara Catedrala Notre Dame în urma incendiului din aprilie 2019.

A crescut înconjurată de artă și cultură

Francoise Bettencourt Meyers s-a născut la 10 iulie 1953, în Neuilly-sur-Seine, Franța, fiind fiica lui Liliane Bettencourt, moștenitoarea averii companiei de cosmetice L’Oréal, și a soțului acesteia, André Meyers. Tatăl lui Francoise a fost un om de afaceri de succes și colecționar de artă, iar mama ei a fost o femeie de afaceri, una dintre primele femei care a făcut parte din consiliul de administrație al L’Oréal.

Francoise a crescut înconjurată de artă și cultură, iar părinții ei au încurajat-o să își urmeze pasiunea pentru artă. A studiat istoria artei la Sorbona din Paris și, mai târziu, a obținut un masterat în acest domeniu la Institutul de Artă Courtauld din Londra.

Gesturile filantropice au depășit granițele Franței

În 2017, Francoise a moștenit o parte semnificativă din averea mamei sale, a cărei valoare era estimată la vremea respectivă la aproximativ 23 de miliarde de dolari. În loc să se răsfețe cu articole de lux ori să investească în întreprinderi riscante, Francoise a ales să își folosească averea pentru a sprijini diverse cauze filantropice, cele mai multe în acest sens concentrându-se pe educație, artă și cultură. De asemenea, a donat milioane de dolari către diverse organizații și instituții, inclusiv Muzeul Luvru, Muzeul d’Orsay și Centrul Pompidou din Paris și a sprijinit restaurarea mai multor clădiri și monumente istorice din Franța, precum Château de Versailles și Catedrala Notre-Dame de Paris.

Dar gesturile filantropice ale lui Francoise au depășit granițele Franței. A făcut donații unor organizații precum Metropolitan Museum of Art din New York și Tate Modern din Londra și, printre altele, a sprijinit inițiative educaționale în Africa și Asia, în special în domeniile artei și culturii.

În 2018, a fost decorată cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție din Franța, pentru contribuțiile sale aduse artei și culturii.

A adunat un număr semnificativ de obiecte de artă

Colecționară pasionată de artă, Francoise a adunat un număr semnificativ de obiecte de artă modernă și contemporană, din colecția ei făcând parte lucrări ale unor artiști precum Pablo Picasso, Henri Matisse și Jean-Michel Basquiat. A sprijinit carierele artiștilor emergenți și a donat mai multe dintre piesele sale de artă unor muzee și instituții. Dar colecția de artă a lui Francoise nu se limitează la arta vizuală. Ea este, de asemenea, o patroană a artelor spectacolului și a susținut diverse producții de teatru și muzică.

Francoise este căsătorită cu finanțistul și colecționarul de artă Jean-Pierre Meyers, cuplul având împreună doi copii. Francoise este cunoscută pentru stilul său de viață discret și privat, preferând să se concentreze pe activitatea sa filantropică decât să caute atenția publicului.

O relație complicată și tensionată cu mama sa

Françoise Bettencourt Meyers a avut o relație complicată și tensionată cu mama sa, Liliane Bettencourt. Tensiunea dintre ele a escaladat până în punctul în care Françoise a depus o plângere penală împotriva propriei mame.

Conflictul dintre Françoise și Liliane a pornit de la problemele legate de moștenire și îngrijorări îndreptate către sănătatea mintală a lui Liliane, motivul principal care a cauzat toate acestea fiind, de fapt, implicarea lui François-Marie Banier, un fotograf și artist renumit pe atunci, în viața lui Liliane. Banier. Fotograful, cu 25 de ani mai tânăr decât Liliane, cunoscut ca fiind un prieten apropiat al lui Liliane, obișnuia să accepte beneficii și cadouri financiare semnificative din partea ei. Françoise a devenit din ce în ce mai îngrijorată de influența lui Banier asupra mamei sale și a afirmat că acesta exploata vulnerabilitatea lui Liliane în interes personal.

Acuzații de abuz și manipulare financiară

În 2007, Françoise a depus o plângere penală împotriva lui Banier, acuzându-l că a profitat de fragilitatea lui Liliane pentru a obține cadouri în valoare de sute de milioane de euro. Bătălia juridică care a urmat a adus dușmănia familiei lor în atenția publicului. Cazul a implicat acuzații de abuz și manipulare financiară, Françoise încercând să protejeze interesele mamei sale.

Procedurile judiciare au fost complexe și îndelungate. În 2010, un tribunal francez l-a găsit pe Banier vinovat de abuz de slăbiciune și l-a obligat să-i plătească despăgubiri lui Liliane. De asemenea, instanța a impus o pedeapsă de trei ani de închisoare, care a fost ulterior redusă în apel. În plus, ca parte a procesului juridic, Liliane a fost plasată sub tutelă în 2011, iar Françoise a fost numită tutorele ei.

Banier a primit cel puțin 1,5 miliarde de euro de la Bettencourt

Acțiunile juridice întreprinse de Françoise au fost motivate de nevoia percepută de a proteja bunurile lui Liliane și de a asigura bunăstarea generală a acesteia.

Potrivit unei investigații din 2017 a ziarului francez Le Monde, Banier a primit cel puțin 1,5 miliarde de euro de la Bettencourt între 2001 și 2012. Această sumă include un împrumut de 500 de milioane de euro pe care Banier l-a primit de la Bettencourt în 2007, care nu a fost niciodată rambursat. În plus, Banier a primit numeroase cadouri și donații de la Bettencourt, inclusiv o poliță de asigurare de viață în valoare de 200 de milioane de euro și o investiție de 100 de milioane de euro într-una dintre companiile lui Banier.

„Acest om l-a denigrat pe tatăl meu, a manipulat-o pe mama și ne-a distrus familia” (Francoise Bettencourt despre  Banier)

Surse:

https://www.businessinsider.com/meet-richest-woman-world-francoise-bettencourt-meyers-loreal-2023-9

https://www.vanityfair.com/style/2017/09/what-the-death-of-the-worlds-richest-woman-means-bettencourt

https://www.nytimes.com/2010/12/07/world/europe/07iht-heiress.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L’Oreal și cea mai bogată femeie din lume. Regula după care s-a ghidat în viață: „Niciodată să nu dai explicații, niciodată să nu te plângi”

Joan Didion, scenarista filmului „A star is born” și unul dintre pionierii Noului Jurnalism

Yoko Ono, femeia pe care John Lennon a adorat-o. „Zâmbeşte în oglindă. Fă asta în fiecare dimineaţă”

Ching Shih, frumoasă, faimoasă și periculoasă. Femeia care a terorizat Marea Chinei de Sud și a avut în subordine peste 80.000 de bandiți ai apelor

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040